ARCHITECTURAL PROJECTS

Below are a range of projects which we have or are working on currently, giving you an insight in to what we do and to keep you updated on the progress and status of each project as it develops from the design stage, to on site and into completion.  

NEW BUILD RESIDENTIAL

Gould Road_London

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

RESIDENTIAL EXTENSION

Monkhams Drive_London

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/6

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/6

RESIDENTIAL EXTENSION

Dunally Park_Surrey

 

We were employed on this project to provide a suitable design proposal to develop an under-utilized site in the London area which currently houses a large 4 bedroom house with lots of un-used surrounding land.  The existing property was not suited to the local area or the current housing needs and the owner wished to propose a mixed dwelling sized purpose built block of apartments including an overall development of the rest of the site to include associated parking and external green spaces for the residents to use.  We proposed a 9 unit property with a mixture of studio, 1 and 2 bedroom properties to try and meet the local needs for affordable housing for young professionals and small families.

Pre application was submitted in April 2019 with a view to move towards full planning before the summer following feedback from the council.

 

This project caught our attention as soon as we heard the brief from the client which was based around showcasing his classic car within the property.  The proposed rear single storey extension is about creating simplistic sharp lines and maximising natural light into the living space.  The external burnt timber cladding is carefully set out to blend in the garage door to make it seem part of the main external wall.  We are expecting planning to be back in April 2019.

 

The existing property which again is located in Surrey was a chalet style bungalow originally built in the early 1900s.  With lots of surrounding land the site was perfect for development, and we were employed to design a 1.5 storey side extension providing additional living space for the current owners.  Whilst trying to pick up on some of the existing key features of the property we also wanted to introduce some modern design techniques which enhanced the addition and made it stand out.  Planning was achieved in January 2019.

 

IMG_20200826_115538
IMG_20200826_115538

press to zoom
IMG_20200826_115601
IMG_20200826_115601

press to zoom
IMG_20200826_111639
IMG_20200826_111639

press to zoom
IMG_20200826_115538
IMG_20200826_115538

press to zoom
1/7

RESIDENTIAL EXTENSION

Farmhouse Cottage_Surrey

 

RESIDENTIAL EXTENSION

Kingston Road_Surrey

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/3

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

RESIDENTIAL CONVERSION

Brigstock Road_Thornton Heath

 

We were employed on this project to design a two-storey side extension to this existing beautifully restored locally listed residential property located in Surrey.  The client wanted to enlarge their living space by including a living / dining space on the ground floor and large master bedroom suite on the first floor with walk in wardrobe and en-suite.  Key to the design was to keep the existing building as untouched as possible and respecting the historical features.  Planning was granted in February 2019.

 

This proposed rear single storey extension was designed for our client in order to provide additional living space to the current dwelling but at the same time incorporating lots of glass to connect the new spaces with the rear garden.  A current existing outbuilding which although had been converted into a studio space in recent years had a real disconnect from the main house.  By updating the external façade and creating a glass link to the new kitchen extension the space becomes much more useable in relation to the main dwelling.  The current property has a distinct Victorian character which complements the new modern additions well.  The scheme will be going in for planning in November 2019.

 

Our client who has owned this property for a number of years and currently rents it our under HMO expressed their interest to design a scheme which looked at offering more appealing larger units more suiting to the current local market.  The existing building was built in the Victorian era and is part of a pair.  The site is vast and at current under utilised.  The overall design does not confirm to the traditional aesthetic of the host property but enhances using a modern approach.  This scheme was submitted for Outline Planning Permission in March 2019.

 

RESIDENTIAL EXTENSION

Kings Warren_Surrey

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

NEW BUILD RESIDENTIAL

Rainham_Essex

 

0005 - 3D View - 3D View 5
0005 - 3D View - 3D View 5

press to zoom
0001 - 3D View - 3D View 1
0001 - 3D View - 3D View 1

press to zoom
0004 - 3D View - 3D View 4
0004 - 3D View - 3D View 4

press to zoom
0005 - 3D View - 3D View 5
0005 - 3D View - 3D View 5

press to zoom
1/5

RESIDENTIAL EXTENSION

Staines_Surrey

 

126185051_1097228164046347_1981776383172
126185051_1097228164046347_1981776383172

press to zoom
126257836_1097228464046317_4673984431215
126257836_1097228464046317_4673984431215

press to zoom
126182107_1097228317379665_5775246443034
126182107_1097228317379665_5775246443034

press to zoom
126185051_1097228164046347_1981776383172
126185051_1097228164046347_1981776383172

press to zoom
1/12

Following a recent purchase by our client they were keen to explore alternative design options for their large family home which was built in 2001 with a distinct period design aesthetic.  The main problems with the current property were the awkward flow through the house, having to pass through rooms to others, and also the kitchen being located towards the front of the property, having no real outlook and little natural light for such a large dwelling.  We proposed a new rear extension to replace the underused sun room which would form the new kitchen living space with lots of glass to make the most of the large rear garden and views.  Also an additional side extension which would increase the entertainment space and give more of a sense of purpose to the pool area and connect it back to the main house.  Planning was granted in August 2019 and the client is looking to start on site in Spring 2020.

 

We were instructed by our client in 2019 to design a new residential family dwelling on a generous corner plot adjacent to their current family home which formed an end of terrace property.  Following a positive pre application response we submitted for full planning towards the end of 2019 and gained full planning for a new end of terrace 3 bedroom family dwelling spread over three levels.  The scheme will be moving forward into technical design in 2020 where we will be exploring timber frame technology for a more sustainable construction approach.

 

We were appointed on this project to carry out a design to replace their current outdated loft conversion which dis not meet current standards with very poor access.  The property is a locally listed residential dwelling which resulted in some constraints at the planning stage, of which we were able to overcome with some careful design techniques and working closely with the local authority in order to achieve a design which was sensitive to the building's period and history.  The project was completed in November 2020.

 

RESIDENTIAL EXTENSION

Weybridge_Surrey

 

Matching Brick + Roof _ External 2
Matching Brick + Roof _ External 2

press to zoom
Matching Brick + Roof _ External 3
Matching Brick + Roof _ External 3

press to zoom
Matching Brick + Roof _ External 1
Matching Brick + Roof _ External 1

press to zoom
Matching Brick + Roof _ External 2
Matching Brick + Roof _ External 2

press to zoom
1/3

COMMERCIAL ROOFTOP EXTENSION

Shoreditch_London

 

PLST1 - External - Day
PLST1 - External - Day

press to zoom
PLST1 - 4th Floor - Internal - 1
PLST1 - 4th Floor - Internal - 1

press to zoom
PLST1 - External - Day 2
PLST1 - External - Day 2

press to zoom
PLST1 - External - Day
PLST1 - External - Day

press to zoom
1/6

NEW BUILD RESIDENTIAL

Redhill_Surrey

 

84067740_901563656930043_301821403734422
84067740_901563656930043_301821403734422

press to zoom
FRNC1-3D_Image_0001
FRNC1-3D_Image_0001

press to zoom
84092510_901563700263372_225355749039643
84092510_901563700263372_225355749039643

press to zoom
84067740_901563656930043_301821403734422
84067740_901563656930043_301821403734422

press to zoom
1/6

The initial brief for this project was largely dictated by it's setting and prominent waterside location.  Our client's home is set in a stunning position on the river Thames, but was lacking a space which really linked the internal space to the water.  We were tasked with designing a single storey rear extension which really focused on the river view and offered a flexible living space leading from the kitchen and giving our clients somewhere to be able to sit at different times of the year as the seasons change.  We achieved full planning approval for this scheme in October 2020 and will be moving onto the detail design in the coming months.

 

We were employed on this scheme to provide a design for a proposed rooftop addition to an existing Victorian terrace commercial property in central London.  The property itself lacked from natural light in general which suited it's current use, but the client was seeking to invest in a space which offered a flexible events area that offers a light filled terrace which could be hired out for private events throughout the year.  We wanted to mix the historical aesthetic with a warehouse style steel framed design approach which is suited to it's Shoreditch location.  The project is currently at concept stage.

 

For this project we were employed to take on the Stage 4 detail design for a new build 3 bedroom residential dwelling which had already been granted planning permission as part of a much larger housing scheme in the area.  We took the existing design provided and produced all relevant technical design information suitable for building control and NHBC approval.  The construction was completed in January 2020 and has been sold by the developer since.

 

DESIGN . MANAGE . MAINTAIN